Ferrari Special Series

Het startpunt van een exclusieve ervaring…

De nieuwe Special Series van Ferrari is aan het grote publiek getoond, waar de reacties overweldigend waren. Bij het ontwikkelen van de auto heeft Ferrari ervaring toegepast die zij uit twee voorgaande race auto’s heeft opgedaan, te weten de 488 GTE en de 488 Challenge. Hierdoor was het mogelijk de technologieën te testen op maar liefst 24 circuits wereldwijd. In de afgelopen 15 jaar hebben Ferrari 8 cilinder Special Series zich bewezen als een van de meest intense auto’s ooit. U zult zich de 458 speciale ongetwijfeld herinneren, welke het rijplezier tot ongekende hoogte wist te brengen dankzij ‘Side-Slip Control’.

De nieuwe Special Series vormt de perfecte synthese van circuitervaring, racetechnologie en maximale fun to drive en is, wederom, ontwikkeld  om de meest geavanceerde circuitoplossingen te vertalen naar een straat legale auto.


“It is the best gift you can give to the racing driver that’s inside of you”


Aandrijving

Elk Ferrari project start met het hart en de ziel van de auto, de motor. Om een betere (en koelere) luchtstroom, en daarmee een toename in vermogen te bewerkstelligen, is de lay-out van het koelingssysteem dat we kennen uit de 488 Challenge in de Special Series toegepast. De nieuwe Special Series is voorzien van concepten uit de race tak van Ferrari, zoals een lichtere krukas en een Inconel uitlaatspruitstuk. Tezamen met oplossingen uit de Formule 1, zoals de titanium con-rod technologie resulteert dit in een motor dat een vermogen van 720 pk kan bereiken bij 8,000 toeren per minuut met 185 pk/liter.  De motor van de nieuwe Special Series is de meest krachtige 8-cilinder in de geschiedenis van Ferrari. Dankzij de nieuwe strategie in de versnellingsbak in RACE-mode is het mogelijk om bliksemsnel te schakelen, een aspect dat het race DNA benadrukt. Ook de soundtrack van de auto is niet onaangeroerd gebleven. Een goed geluid is een fundamenteel onderdeel van de ervaring. Dit is bij de nieuwe Special Series niet anders. Doordat deze profiteert van de meest geavanceerde technieken, kent de auto een karakteristiek, krachtig motorgeluid.


“De meest krachtige 8-cilinder in de geschiedenis van Ferrari.”


Gewicht

Voor het eerst bij een Ferrari straatauto maken een carbon fibre motorkap, bumpers en een achterspoiler standaard deel uit van de auto. De nieuwe optionele 20 inch velgen, welke volledig vervaardigd zijn van  carbon fibre, reduceren het gewicht en dragen bij aan een betere besturing. Het essentiële race-interieur bestaat uit lichtgewicht materialen, waardoor de cockpit wordt gekenmerkt door een strakke, sportieve look. In totaal weet Ferrari met de auto een ledig gewicht van slechts 1,280kg te realiseren, 90kg minder dan de 488 GTB, terwijl er 50 pk extra wordt gerealiseerd.


“De grootste vermogenstoename in een Ferrari Special Series”


Aerodynamica

Door aerodynamische innovaties uit de 488 GTE en een nieuwe, prominent aanwezige, achter diffusor en luchtuitlaten achter de achterwielen is het engineeringteam erin geslaagd opnieuw een toename in neerwaartse druk te genereren. De achterspoiler is op uiterst elegante wijze geïntegreerd in de body, zodat er geen externe spoilers hoeven worden aangemeten, die het pure design van de nieuwe V8 Special Series zou aantasten. Om de neerwaartse druk (downforce) aan de achterzijde te reguleren is er een S-vormige luchtschacht in de motorkap ‘gesneden’. Overigens is dit ook een primeur op een straat legale auto. Bij een Ferrari heeft prestatie immer prioriteit en is elk afzonderlijk detail ontworpen om bij te dragen aan een betere stabiliteit en aero-efficiëntie. Echter moet een Ferrari ook mooi zijn, daarom heeft bij het ontwerpen van de nieuwe Special Series nauwe samenwerking plaats gevonden tussen de ingenieurs van Ferrari en Centro Stile Ferrari.

Prestaties

Op het circuit speelt alles zich in een hoger tempo af. De nieuwe V8 Special Series is zo afgesteld dat het rijplezier van zowel professionele als niet-professionele bestuurders toeneemt. Om dit te bewerkstelligen is het Side-Slip Angle Control vanuit de 458 Speciale in combinatie met een nieuwe Ferrari Dynamic Enhancer geïntegreerd in de de nieuwe Special Series. Hierdoor kan de bestuurder rekenen op optimale prestaties en puur rijplezier. Ferrari heeft haar auto’s altijd ontwikkeld door zich te richten op de subjectieve aspecten van rijden. Snelheid is meetbaar, maar hoe meet je rijplezier? Ferrari houdt hierbij rekening met vijf elementen, te weten Acceleratie, remvermogen, de transmissie, het stuurgedrag en de snelheid waarmee bochten genomen kunnen worden.

Resumerend zet Ferrari met deze opvolger van de 360 Challenge Stradale, 430 Scuderia en 458 Speciale een significante voorwaartse stap wanneer het gaat om sportieve dynamiek en de hoeveelheid technologie, rechtstreeks uit de racetak. 

De Ferrari 488 Pista zal onthuld worden tijdens de Geneva Motor Show